Zásady prevence proti dětskému průjmu

Zásady prevence proti dětskému průjmu

 

Jestliže vaše dítě trpí dětským průjmem, rozhodně si nic nevyčítejte. Vyvarovat se nákaze je velice obtížné a mnohdy i nemožné. Přesto jsme si pro vás připravili několik dobrých rad, které vám v boji proti průjmovým onemocněním alespoň trochu pomohou.

Hned první rada je na první pohled primitivní, ale zato velice účinná. Máte-li možnost, kojte své miminko co nejdéle. Kojené děti jsou obecně mnohem odolnější proti nejrůznějším nemocem, dětský průjem nevyjímaje.

Posilujte dětskou imunitu

Zdravé dítě se silným imunitním systémem odolá lépe nástrahám okolního světa. Hned po dlouhém kojení je pro dobrou obranyschopnost důležitá zdravá výživa, dostatek tekutin a pohybu na čerstvém vzduchu.

Po období kojení dbejte na to, aby dítě jedlo pestrou a vyváženou stravu bohatou na ovoce a zeleninu. Snažte se co nejdéle oddálit den, kdy váš potomek objeví sladkosti z cukru a bílé mouky. Nepřehánějte to se solí a vyhněte se sladkým čajům a šťávám.

Jestliže se dozvíte, že má jiné dítě v okolí průjem, začněte svému potomkovi dávat dětská probiotika. Posílíte mu tak obranyschopnost a jeho tělo se pak lépe vypořádá s případnou nákazou.

Hygiena na prvním místě

Všichni rodiče by měli svým dětem od malička klást na srdce důležitost osobní hygieny. Ze začátku je tento úkol svěřen především maminkám, které se snaží udržovat v okolí miminka čistotu. Malé děti prozkoumávají vše, co najdou kolem sebe tak, že si to strčí do pusinky. Na to je třeba myslet a hračky jednou za čas vyčistit.

Jakmile dítě začne chodit, můžete začít s učením mytí rukou před jídlem a po návratu z venku. Rozhodně tento úkol nenechávejte na vychovatelkách ve školce. Ty se starají o spoustu dětí a nemohou každému věnovat dostatek pozornosti a péče jako vlastní matka.

Jak se vyhnout obávané salmonelóze?

Salmonelóza patří mezi onemocnění bakteriálního původu. Nakaženému jedinci způsobí dlouhotrvající průjmy a zvracení. Z tohoto důvodu je velice nebezpečná právě pro malé děti. Přenáší se ve vejcích, v mase, v sýru a uchytí se na všem, čeho se nakažená potravina dotkne. Přenášet ji mohou i hlodavci nebo obyčejná moucha.

Ochrana před salmonelózou začíná v kuchyni. Nebezpečné bakterie ničí teplota nad 80 °C, a proto je vhodné dávat dětem pouze natvrdo uvařená vajíčka a bezchybně upečené maso. Používejte jedno prkénko, nůž a další kuchyňské pomůcky na syrové maso a další prkénko a pomůcky na maso upečené. V kuchyni pracujte převážně s kovovými a plastovými nástroji, na kterých se bakterie nemohou tak snadno uchytit.

Na výlety nebo na koupaliště noste dětem vlastní svačiny. Právě klobásy, majonézy, párky a masa z rychlých občerstvení bývají nejčastějšími zdroji nákazy. Obecně se dá říci, že se při přípravě jídla pro děti vyplatí obezřetnost a zvýšený důraz na hygienu.

Dostalo vaše dítě průjem i přes veškerou vaši péči a preventivní opatření?

Podívejte se, jak urychlit rekonvalescenci vašeho dítěte po průjmu >>

 

 

Právě nyní trápí podobný problém i jiné rodiče. Sdílejte tento článek a pomozte jim >Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone